Zoeken

Vogue jurk 8825 met bisschopsmouw

Bijgewerkt: 14 dec 2020

Wat een stijlvol patroon!! Dat was het eerste dat ik dacht toen ik de jurk ergens op social media langs zag komen. Die wilde ik zeker ook maken!Het is een patroon van Vogue, en die hebben allemaal een nummer. Dit is de Vogue 8825. Als je dit intikt in Google, zie je allemaal mooie creaties van mensen die deze jurk ook al gemaakt hebben, een leuke inspiratiebron dus. Stofshoppen voor deze jurk deed ik wederom bij Textielstad, een van mijn favariete stoffenzaken (online krijg je ook een goed beeld van de stoffen).  Hier een aantal tips bij het maken van deze jurk:

  • Vogue-patronen (en andere Amerikaanse patronen, zoals van McCall's en Butterick) zijn inclusief naadtoeslag, maar zonder zoomtoeslag. Even omdenken dus.

  • Markeringen aan de buitenkant of de rand van het patroon geef ik meestal met kleine (!) knipjes aan in de stof. Vervolgens neem ik de markeringen binnen in het patroon aan door middel van doordrukpapier en een radeerwieltje.  

  • Op een aantal punten in de beschrijving van de werkwijze wordt er aangegeven dat je een stiksel moet zetten ter versteviging (een ‘staystitch’). Dit wordt gedaan om naden die ‘schuin van draad’ zijn en dus kunnen gaan uitrekken tijdens veelvuldig dragen van het kledingstuk (zeker als je met een rekbare stof werkt). Om deze rek tegen te gaan kun je zo’n extra stiksel geven, echter, ik geef de voorkeur aan het opstrijken van naadband die ik in de naad verwerk. Dit is een stuk steviger en duurzamer.

  • Bij de eerste stap van de werkbeschrijving moet je het voorpand inknippen tot een bepaald punt. Ik verstevig dit punt (aangegeven op het patroon) door er een rondje vlieseline op te plakken. Zo voorkom je dat dit punt later gaat uitscheuren. Je moet precies tot IN dit punt naaien, dat vereist enige naaiskills. Om dit gemakkelijker te maken gebruik ik een transparant naaivoetje. Een ‘simpel’ voetje, maar echt een van mijn lievelings! Je kunt ten alle tijden zien waar je naald is en dus ook tot op de milimeter nauwkeurig werken. Wel zo handig!

  • De strik of band van de jurk heb ik doorgestikt met een 'kantvoetje'. Om het garen meer zichtbaar te laten zijn rijg ik twee klosjes van dezelfde kleur in, het garen lijkt dan eigenlijk gewoon dikker (verlaag wel de draadspanning wat). Ik verhoog de steeklengte, dat is bij doorstikken altijd mooier.  Het afwerken van naden doe ik met een driedraadslocksteek. Ik werk met een dunne stof en vind een smalle driedraadslocksteek mooier. Ik heb dus de linkernaald verwijderd. Let op dat een driedraadssteek altijd werkt als afwerking, je kunt er dus niet gelijk een naad mee stikken, zoals dat wel kan met een vierdraadssteek.

Ik ben echt heel blij met deze jurk. De aanschaf van dit Vogue patroon vind ik echt de moeite waard! Check mijn Instagram voor meer foto's! 

>> Wil je ook leren hoe je zelf een mooie jurk maakt, schrijf je HIER dan in voor naailes! <<

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven