top of page
Zoeken

Faro broekje van La Maison Victor

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020

Voor dit project was een restje knalgeel linnen genoeg (lang leve de kinderkleding!). Ik had dit stukje over van een jurk die ik vorig jaar maakte (zie mijn Instagram voor het resultaat van deze jurk) tijdens een BERNINA uitje naar Studio Jurk in Nijmegen.

Om de broek een extra kleurrijk detail te geven en nóg meer gebruik te maken van het smalle kantvoetje, besloot ik de buitenbeennaden en de rand van het taillebeleg (aan de binnenkant van de broek) af te werken met blauw biaisband.


Naden Faro broekje La Maison Victor afwerken met biaisband
Naden afwerken met biaisband

Meten is weten

De reden dat ik hier kort in ga op het meten, is omdat het echt van belang is! Ik maakte dit broekje voor mijn zoontje van 3,5 jaar. Qua lengte koos ik de maat die pastte bij een 3-jarige, namelijk 98. Echter, qua breedte zat ik zelfs onder de kleinste maat die er beschikbaar was (voor een kind jonger dan 2!). Ik heb dus maar de kleinste maat gepakt, maat 92, en het broekje wat verlengd. Als ik niet nagemeten had, was het broekje veel te groot geweest. Conclusie van dit alles: meten is weten en doe dit braaf voordat je aan je volgende naaiproject begint! ;-)


Ster in doorstikken

Voor degenen die nog niet precies weten wat een 'smalle kantvoetje' is, een korte introductie. De naam zegt het al, je kunt super nauwkeurig doorstikken smal op de kant van de stof. Maar ook wanneer je IN de naad wilt stikken, gebruik je dit voetje. Waarom is dit voetje nou zo’n ster in doorstikken? Dat komt omdat er precies in het midden van het voetje een metalen geleidertje zit die de naald steeds op gelijke afstand van de stofrand laat lopen, óf de naald precies door een naad geleid. Je zult merken dat je bij dit voetje niet of nauwelijks hoeft bij te sturen, het voetje doet het werk!


Instellingen op je naaimachine

Wanneer je dit voetje gebruikt, zorg dan ook dat je op je machine de instellingen aanpast. Op mijn BERNINA selecteer ik het voetje, en zet ik de steeklengte op 3.55. Voor een mooi stiksel is het aan te raden de steeklengte te verhogen. Ik vind een steeklengte tussen 3.5-3.6 het mooist voor doorstikken, maar dit hangt ook af van je stofkeuze/project/garen/etc., met andere woorden: een kwestie van smaak. Je naaldpositie verschuif je eventueel: wil je op de kant doorstikken dan verschuif je de naald vanuit het midden naar links of rechts, wil je ín de naad stikken dan laat je de naaldpositie op 0 staan (=midden). Last but not least, zet de naald automatisch in de stof. Zodra je tijdens het doorstikken van richting veranderd, staat je naald altijd in de stof en kun je je werk gemakkelijk draaien zonder dat er iets verschuifd (zie foto linksbovenin, het naaldsymbool ‘in de stof’).Doorstikken Faro broekje La Maison Victor met smalle kantvoetje
Doorstikken met smalle kantvoetje

Opgestikte achterzakjes

De zakjes die aan de achterkant komen hebben een aangetekend beleg aan de bovenkant (dit moet je dus naar de verkeerde kant strijken) en aan de zijkanten een naadtoeslag van 1 cm. Die strijk je ook naar de verkeerde kant, voordat je de zakjes opstikt. Een handige tool bij dit omvouwen die ik vaak gebruik is het zoommaatje. Vervolgens speld je de zakjes op de achterpanden en stik je op de kant, met – je raadt het al – het smalle kantvoetje. Steeds als je een hoekje om moet, zet je de persvoet omhoog (de kniehevel is hierbij reuzehandig, ik kan niet meer zonder) en draai je je werk zodat je de volgende kant kunt doorstikken.


Riemlusjes

Er zijn meerder manieren om riemlussen te vouwen, alvorens je ze op de bovenkant doorstikt. Ik heb beide lange zijden naar het midden gevouwen en nog een keer dubbelgevouwen. Je riemlussen zijn zo stevig en tevens mooi afgewerkt, ook aan de achterkant. Na het dubbelvouwen, stik je de lus aan beide kanten door, gebruik hiervoor wederom de smalle kantvoet! Met een trensje zette ik de riemlussen vast op de broek en gebruikte daarbij een nivelleerplaatje, zodat de machine niet blijft hangen op de vele stoflagen van de riemlus. Ik veranderde tevens het voetje naar een transparant voetje, zodat ik precies kon zien waar ik begon (en eindigde) met mijn trensje.


Riemlusjes Faro broek La Maison Victor lmv
Doorgestikte riemlus

Tailleband

Een tailleband wordt best vaak doorgestikt aan de bovenrand van het kledingstuk, maar ook vastgestikt in de aanzetnaad van de tailleband. Je moet daarbij dus steeds precies met de naald IN de aanzetnaad stikken (in het Engels zeggen ze ‘stitch in the ditch’). Dit is een hele uitdaging, behalve wanneer je daarvoor de smalle kantvoet gebruikt. Door het geleidertje gaat dit bijna vanzelf. Bij dit project was er echter geen sprake van een tailleband, die was namelijk aangeknipt. Wel moest het taillebeleg aan de bovenrand van de broek gezet worden en later aan de goede kant worden doorgestikt (dat deed ik op 3 cm vanaf de bovenrand van de broek). Voetje 10 kon ik hier helaas dus niet gebruiken, maar hielp een andere tool mij om overal precies 3 cm van de rand te blijven, namelijk een randgeleider.


Biaisband aanzetten

Mocht je niet in het bezit zijn van een bandgeleider om biaisband aan te zetten, kun je ook handig gebruik maken van het smalle kantvoetje. Het allermooiste resultaat krijg je als je het band eerst vastnaait aan de goede kant van de naadtoeslagen (stik hierbij in de vouw van het biaisband). Daarna vouw je het band om naar de verkeerde kant van de naadtoeslag, zodat het band het stiksel met een paar mm overlapt. Vervolgens stik je weer aan de goede kant van de naadtoeslag door, d.w.z. in de naad van de naadtoeslag en het biaisband. Let hierbij op dat de kleur van je boven- en onderdraad matcht met de stof en het biaisband. Voor mijn project gebruikte ik dus een gele bovendraad en een blauwe draad voor in mijn spoel.


Rest van het project

In de broek zit een nepgulp, dus je kunt de broek niet open of dicht doen. Om toch de broek mooi aan te laten sluiten zit er knoopsgatenelastiek verwerkt in de tailleband. Hiervoor maakt ik twee knoopsgaten in het taillebeleg met een knoopsgatenvoetje en zette ik de knoop op middenvoor aan met het knoopsaanzetvoetje.Nog even een allerlaatste, maar belangrijke tip: zorg dat je het knoopsgatenelastiek vaststikt op het taillebeleg VOORDAT je het beleg doorstikt op de goede kant van het broekje. Als je dat pas helemaal op het einde doet (zoals beschreven in de werkbeschrijving van LMV) ga je het stiksel van het vastzetten van de elastiek zien op de goede kant van het broekje en dat is natuurlijk wel minder mooi!


Tadaa klaar! :-)


Faro broekje La Maison Victor lmv
Faro broekje La Maison Victor: eindresultaat123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page