top of page
Zoeken

Science of sewing: wat is een tailor's clapper en hoe werkt het?

Eén van mijn minder evidente, maar o zo favoriete naaigereedschappen: de tailor's clapper. Ik gebruik hem praktisch altijd! En het resultaat is verbluffend. Eerst wist ik niet dat het bestond: de tailor's clapper. Pas tijdens mijn coupeuseopleiding maakte ik kennis met dit houten 'ding'. Onze 'juf' liet zien hoe het werkte en het resultaat was verbluffend. Sindsdien gebruik ik hem ALTIJD.


Wat is het?

Nou, zoals ik al even zei: een 'ding' van hout, een persblok zoals het ook genoemd wordt. Of een klapper. In het engels is er een specifiekere, duidelijkere term voor, namelijk de 'tailor's clapper'. Belangrijk aan een tailor's clapper is dat het hout onbewerkt is, waardoor het vocht en hitte op kan nemen uit de stof. Vouwen, naden, plooien en zomen worden hierdoor superstrak. Dit effect bereik je nooit alleen met een stroomstrijkijzer. Daarnaast moet een tailor's clapper lekker in de hand liggen, liefst ook niet te zwaar zijn en heel fijn opgeschuurd zijn, zodat het ook de wat delicatere stoffen niet beschadigd.


De tailor's clapper van Nanine's naaiatelier.


Hoe gebruik je het?

Nadat je met een stoomstrijkijzer een naad hebt opengeperst, of een vouw of een zoom geperst hebt, druk je met de tailor's clapper op de naad/zoom/vouw, etc. Je druk een aantal seconden (zeg maar 8 seconden zoiets) met de clapper op het gebied dat je zojuist gestreken hebt. Dankzij de clapper koelt de stof af en wordt minder vochtig, waardoor het de naad/vouw/plooi gefixeerd wordt. Dit effect is alles behalve tijdelijk.


'Wetenschappelijk' experiment

Om echt goed duidelijk te maken aan jullie hoe (goed) een clapper werkt, deed ik een klein proefje. Ik gebruikte in totaal vier verschillende stoflapjes: linnen, sweatstof, tricot en canvas (katoen) (2 lapjes van elke stofsoort). Eerst streek ik vier van deze lapjes alleen met een stoomstrijkijzer, daarna streek ik vier andere lapjes op dezelfde manier maar gebruikte bovendien de tailor's clapper. Ik nam foto's van het resultaat na 20 min en na 48 uur. Hieronder zie je de foto's van het experiment.


Canvas. Het linker lapje is na het strijken (met stoom!) behandeld met de tailor's clapper, het rechter lapje heeft dezelfde behandeling gehad maar zonder clapper (na 48 uur).Jersey tricot. Het rechter lapje is na het strijken (met stoom!) behandeld met de tailor's clapper, het linker lapje heeft dezelfde behandeling gehad maar zonder clapper (na 48 uur).