top of page
Zoeken

Science of sewing: wat is een tailor's clapper en hoe werkt het?

Bijgewerkt op: 4 sep.

Eén van de minder evidente, maar o zo favoriete naaigereedschappen: de tailor's clapper. Eerst wist ik niet eens dat het bestond. Pas tijdens mijn coupeuseopleiding maakte ik er kennis mee. Onze 'juf' liet zien hoe het werkte en het resultaat was verbluffend. Sindsdien gebruik ik hem ALTIJD.


Wat is het?

Het is een glad en egaal blok van hout. Ook wel een persblok genoemd. Of een klapper. In het engels is er een specifiekere, duidelijkere term voor, namelijk de 'tailor's clapper'. Belangrijk aan een tailor's clapper is dat het hout onbewerkt is, waardoor het vocht en hitte op kan nemen uit de stof. Vouwen, naden, plooien en zomen worden hierdoor superstrak. Dit effect bereik je nooit alleen met een stroomstrijkijzer. Daarnaast moet een tailor's clapper lekker in de hand liggen, én heel fijn opgeschuurd zijn, zodat het ook de wat delicatere stoffen niet beschadigd. Zelf vind ik het fijn als één kant smaller is dan de andere kant, zodat je de clapper in sommige situaties beter kunt manoevreren.


De tailor's clapper van Nanine's naaiatelier (handgemaakt).


Hoe gebruik je het?

Nadat je met een stoomstrijkijzer een naad hebt opengeperst, of een vouw of een zoom geperst hebt, druk je met de tailor's clapper op de naad/zoom/vouw, etc. Je druk een aantal seconden (zeg maar zo'n 8 seconden) met de clapper op het gebied dat je zojuist gestreken hebt. Dankzij de clapper koelt de stof af en wordt het vocht geabsorbeerd, waardoor het de naad/vouw/plooi fixeerd. Dit effect is blijvend.


'Wetenschappelijk' experiment

Om echt goed duidelijk te maken aan jullie hoe (goed) een clapper werkt, deed ik een experiment. Ik gebruikte in totaal vier verschillende stoflapjes: linnen, sweatstof, tricot en canvas (katoen) (2 lapjes van elke stofsoort). Eerst streek ik elk van deze lapjes alleen met een stoomstrijkijzer, daarna streek ik de andere vier lapjes op dezelfde manier maar gebruikte bovendien de tailor's clapper. Ik nam foto's van het resultaat na 20 min en na 48 uur. Hieronder zie je de foto's van het experiment.


Canvas. Het linker lapje is na het strijken (met stoom) behandeld MET de tailor's clapper, het rechter lapje heeft dezelfde behandeling gehad maar ZONDER clapper (na 48 uur).Jersey tricot. Het rechter lapje is na het strijken (met stoom!) behandeld met de tailor's clapper, het linker lapje heeft dezelfde behandeling gehad maar zonder clapper (na 48 uur).


Linnen. Het linker lapje is na het strijken (met stoom!) behandeld met de tailor's clapper, het rechter lapje heeft dezelfde behandeling gehad maar zonder clapper (na 48 uur).


Ongelofelijk toch? Wat zo'n blok hout kan doen?! Wil jij ook zo'n clapper bemachtigen om een nóg mooier en netter resultaat te krijgen met je naaiprojecten? Kijk dan even hier in mijn webshop.

320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page