top of page
Zoeken

Hoe begin je met naaien en wat heb je nodig?

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023

Met deze blog hoop ik jou meer wegwijs te maken wanneer je wilt beginnen met naaien. Ik naai al heel wat jaartjes. Als klein meisje keek ik regelmatig met mijn moeder mee en tijdens mijn studententijd ging ik op naailes. Na mijn studie volgde ik een coupeuse-opleiding en begon in 2019 met het geven van naailes in mijn atelier aan huis. Met deze ervaring heb ik natuurlijk de nodige kennis verzameld, die ik in deze blog graag met jullie deel! Hoe kun je nu het beste starten als je wilt leren naaien? Waar begin je en wat heb je nodig?


Op naailes


Je kunt jezelf een hoop aanleren met de juiste motivatie en doorzettingsvermogen. De zogenaamde self-taught naaisters kunnen hier vast over meepraten. Maar er gaat niks boven uitleg van een expert in een vakgebied. Je leert sneller, hoeft het wiel niet steeds uit te vinden en krijgt informatie op maat die je niet 'eventjes' op Youtube kunt vinden. Ik hoor mijn cursisten vaak zeggen: 'oh, dit staat helemaal niet in de werkbeschrijving' of 'dit soort informatie vind je nou nooit op Youtube'.


Naaimachine aanschaffen?


Veel beginnende cursisten starten met naailes bij mij zonder dat ze een naaimachine hebben. Na verloop van tijd koopt het grotendeel wel een machine. Ze hebben dan e.e.a. bij mij getest en uitgeprobeerd, weten zelf beter wat ze fijn vinden en kunnen mij om advies vragen. Nu denk je misschien, als je niet op naailes zit of wilt, hoe schaf ik dan een goede naaimachine aan. Mijn advies: ga naar een goede naaimachinedealer. Zij kunnen je adviseren over alle soorten en merken naaimachines én je kunt van alles uitproberen. Als je je budget aangeeft helpen ze je bij het maken van de juiste beslissing. Vaak hebben dealers ook zogenaamde occassions te bieden. Dit zijn tweedehands modellen voor een voordelige prijs. Bovendien kun je daarna bij dezelfde dealer terecht voor onderhoud en reparatie, niet onbelangrijk dus. Wat je in ieder geval niet moet doen is een Lidl/Aldi/te-goedkoop-om-waar-te-zijn-naaimachine aanschaffen!! Dit soort wegwerprommel is zo slecht dat je daar uiteindelijk spijt van gaat krijgen!


Marktplaats

Op Marktplaats worden ook veel naaimachines aangeboden. Echter, beginnende naaisters zien vaak door de bomen het bos niet. Als je geen enkele kennis van naaimachines hebt is het ook heel lastig de juiste keuze te maken. Je weet bovendien op Marktplaats niks van de staat waarin de machines zijn. Ik zeg hiermee trouwens niet dat Marktplaats volledig afgeschreven is, zeker niet zelfs, maar het heeft wel haken en ogen waar je rekening mee moet houden.


Wat heb je nodig?


Last, but not least: wat heb je nodig als je begint met naaien. Je kunt dit lijstje zo klein en zo groot maken als je zelf wilt. Best subjectief dus. Wel heb ik in de afgelopen jaren door mijn ervaring een goed beeld van het minimale dat je nodig hebt (of reuzehandig is) als je GOED en ook efficiënt wilt leren naaien.


Start to sew pakket

Deze fournituren en naaitools heb ik samen in een pakket gestopt en dit is het Start to sew beginnerspakket. Dit pakket verkoop ik in mijn shop. Er zit ook een korte beschrijving bij van waar alle items voor dienen en hoe je het gebruikt. Het pakket bestaat uit de volgende 16 items:


- 2 stoffenscharen (één grote van 21 cm en een kleine van 14 cm)

- rijggaren

- handnaalden

- draadschaartje

- tornmesje

- kopspelden

- zoommaatje

- meetlint (150 cm)

- geodriehoek met handvat (22 cm)

- vulpotlood

- verdwijnstift

- naadtoeslagmagneetjes (5 stuks)

- doordrukpapier

- radeerwieltje

- setje Schmetz machinenaalden (mix van verschillende diktes 70-90)

- kleermakerskrijt (2 stuks)


naaipakket starterspakket voor beginners naaien
16-delig Start to sew naaipakket voor beginners

Patroonpapier

Als je wilt beginnen met naaien zal je vroeg of laat patronen gaan overnemen uit patroonbladen. Je hebt immers een patroon nodig om je stofdelen uit te knippen. Deze patronen neem je vanuit het raderblad (een groot vel met wel honderd verschillende lijnen die kriskras door elkaar lopen) over op patroonpapier. Het papier moet doorzichtig zijn, maar het liefst ook stevig. De kwaliteit van patroonpapier is heel belangrijk. In mijn webshop verkoop ik professioneel patroonpapier van Ersatz, die ik al gebruik tijdens mijn opleiding aan de modevakschool. Het heeft ten opzichte van het reguliere patroonpapier te koop in winkels of op de markt een aantal voordelen. Ten eerste tekent dit papier heel fijn en door zijn stevigheid scheurt het niet zomaar. Bovendien is het papier mat (regulier patroonpapier is glanzend), waardoor je er alles beter op ziet. En je kunt er gemakkelijk in knippen en plakken. Kortom, als je dit patroonpapier eenmaal gebruikt, wil je echt niet meer terug.


patroonpapier ersatz kwaliteit
Doorzichtig Ersatz patroonpapier

Stoomstrijkijzer

Verder is er één apparaat dat je echt niet wilt missen in je naaiuitrusting: de stoomstrijkijzer! Je hoeft niet zo'n hypermoderne stoomgenerator in huis te hebben hoor. Een gewone stoomstrijkijzer is voldoende. En als je een strijkijzer zonder stoom hebt, zet dan een plantenspuit bij je strijkijzer, dat doet al de truc.
114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page